FRIESLAND COLLEGE  STUDIENET  -   HOE WERKT DAT?

1. In- en Outloggen
2. Tools (algemeen)
3. Werken aan een thema
4. Tools per thema
5. Communicatie
6. Vragen en problemen

Klik hier voor een  printbare versie

 

bb-start.jpg (6189 bytes)

Het studienet maakt gebruik van het programma Blackboard. Dit is een Engelstalig programma. Veel buttons zijn in het Engels en sommige in het Nederlands. Momenteel wordt gewerkt aan het omzetten van het Engels in Nederlands. Tot dat zover is moeten we ons tweetalig redden.

1. In- en outloggen
Start via Internet Explorer studienet op door http://studienet.frieslandcollege.nl in te typen. Je ziet dan een startscherm waar o.a. de Login button is te vinden. Klik hierop om in te loggen.

Je komt nu op een pagina waar je het grijze inlogscherm "Have an account? Login here." ziet. Vul onder "username" je cursistennummer in en gebruik als password de eerste keer datzelfde cursistennummer. Zorg ervoor dat je de eerste keer direct je password verandert om te voorkomen dat ander in jouw spullen gaan snuffelen.

Klik daarna op "Login". Je komt in het welkomscherm "mijn studienet" Dit scherm kan je altijd weer terugvinden door op de tab te klikken.

bb-login.jpg (8872 bytes)

attentionsign2.gif (2563 bytes)Kom je er niet in? Dan ben je waarschijnlijk niet bekend in het systeem. Neem z.s.m. contact op met het opleidingshoofd.
Als je klaar bent met studienet moet je uitloggen door op Logout te klikken. Dit is heel belangrijk!! Als je het niet doet en Internet Explorer blijft aanstaan (ook met een heel ander scherm) dan blijf je ingelogd en kan een ander zo weer terug gaan naar jouw studienet.

bb-logout.jpg (2390 bytes)

2. Tools (algemeen)
Eenmaal in het welkom-scherm "mijn studienet" zie je links een menu dat TOOLS heet. Hier kan je snel een aantal belangrijke dingen doen. Enkele voorbeelden:
- je kan zien welke mededelingen er voor je zijn
  (Announcements);
- je kan een e-mail sturen naar een docent of medecursist;
- je kan zien welke beoordelingen je binnen de thema's al
  hebt (My grades)
Probeer alles maar eens uit.

Nu direct doen:
Password veranderen.
Klik op "Personal information" en dan op "Change password". Vul een nieuw password in en onthoud dit goed. Om iets te versturen  naar het programma (bevestigen) klik je altijd op "Submit". Met "Cancel" kan je annuleren.
Persoonlijke informatie invullen
Klik op "Edit personal information" Vul zoveel mogelijk informatie in. Met name telefoonnummers en e-mail kunnen erg handig zijn, zo kunnen docenten en de leden van je tutorgroep je vinden. Wil je niet dat alles zichtbaar is, kan je dit via "Set privacy options" instellen.

 

bbt-tools2.jpg (11767 bytes)

attentionsign2.gif (2563 bytes)Je kunt in studienet je naam veranderen en allerlei leuk bedoelde streken uithalen, zoals het opsturen van fake-documenten en het invoeren van vervelende opmerkingen in discussiegroepen. Docenten kunnen echter aan het cursistennummer altijd zien wie dat doet. Bovendien wordt er regelmatig gekeken wie niet zijn eigen naam gebruikt (alias). Deze cursisten worden uit studienet verwijderd.

3. Werken aan een thema
In het welkom-scherm kan je via "My courses" een van de thema's (in blackboard heet dat een course) openen waarmee je aan de slag wilt. Hoewel de bedoeling is dat we voor alle thema's gaan werken met studienet zal het zo zijn dat je voor een aantal thema's op papier instructies krijgt. Informeer bij twijfel bij de docent die voor het betreffende thema-eigenaar is.
Klik op "Thema at020".

bb-courses.jpg (5519 bytes)

Je komt nu in het thema  AT020. Links zie je een menu. Rechts is het werkscherm te zien dat altijd opstart met anouncements (mededelingen). Hier kunnen docenten belangrijke informatie neerzetten over geplande colleges, workshops, enz. Je hoeft niet alle thema's af voor de mededelingen. Op het scherm "mijn studienet" zijn ze ook altijd te vinden. Je ziet ze allemaal bij het opstarten.

Soms zie je meer en soms minder buttons. De thema-eigenaar kan dit namelijk instellen. Kijk eens onder "Staff information", "Books" en "External Links".
Onder "Course documents" vind je de studiewijzer en andere belangrijke documenten zoals deze instructie.


bb-menu.jpg (13224 bytes)

4. Tools (per thema)
Per thema zijn een aantal gereedschappen (tools) beschikbaar. In dit thema kan je alle mogelijkheden zien. Een thema-eigenaar kan echter een aantal tools uitschakelen of domweg niet gebruiken.
Hieronder worden de belangrijkste tools besproken.

Digital dropbox
In de digital dropbox kan je documenten bewaren maar ook versturen naar een docent. Met "Add file" (toevoegen) kan je een bestand in de box stoppen. Later kan je deze versturen door op "Send file" te klikken.

Personal information
Deze hebben we al eens gezien in het welkom-scherm.

Course calendar
Hier kan je zien (mits de docent dat invoert) wat je te doen staat. Als de thema-eigenaar met je afspreekt dat hier de geplande zaken staan moet je regelmatig kijken.

Check grade
Binnen een thema worden bepaalde opdrachten (taken) uitgevoerd en beoordeeld. In de themawijzer staat hoe dat gaat en meetelt in het eindresultaat. Door op "Check grade" te klikken zie je welke beoordeling je hebt gehad op de taken. Nadat je een taak hebt ingeleverd (eventueel via de dropbox) zal de betreffende docent de beoordeling invullen. Duurt dat lang, mail dan de betreffende docent.

Tasks
Ook hier geldt weer dat de docenten deze mogelijkheid wel of niet kunnen gebruiken. Kijk maar eens hoe het werkt.


bb-tools.jpg (18648 bytes)
5. Communicatie
Via studienet kan je op verschillende manieren contact met elkaar hebben. Hieronder worden de belangrijkste kort besproken.

E- mail
Je kunt docenten, cursisten en groepen cursisten een mailtje sturen. Dit kan door iedereen te kiezen, maar ook door enkele te selecteren. Om mail te ontvangen moet je een eigen mailadres hebben en deze onder personal information goed invullen. Zorg dat je met mail altijd bereikbaar bent. Zo kan je snel achter wijzigingen in de planning e.d. komen.

Discussion Board
Deze mogelijkheid is heel nuttig om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Van elkaar kan je namelijk veel leren. Probeer maar eens hoe het werkt. Lees onder "werken met studienet" het bericht "het gebruik van dit discussieboard" en voeg een reactie toe. Je kunt de reactie later verwijderen en/of wijzigen (als de thema-eigenaar dat mogelijk maakt.
Zorg er voor dat het discussieboard nuttig blijft werken. Cursisten die flauwekul plaatsen kunnen worden opgespoord via hun cursistennummer. Zij zullen worden verwijderd van studienet.

Virtual Classroom
Dit is een chatroom met meerdere mogelijkheden. Een docent kan afspreken dat hij of zij bepaalde tijden online is om te discussieren over het thema en de inhouden.


6. Vragen en problemen
Als het werken met studienet problemen geeft kan je bij de onderstaande personen terecht:
- het  opleidingshoofd als je niet bent ingevoerd in de juiste thema's
- de thema-eigenaar als de inhoud van het thema niet klopt
- Peet Ferwerda als er in deze handleidingen onduidelijkheden staan.

Succes bij het werken met STUDIENET

 

bb-communications.jpg (14620 bytes)